Naturens påvirkning på sundheden Natures Health
CBD,  Hamp,  Helbred,  Kosttilskud

Hvad kan naturen gøre for vores sundhed?

”Naturen påvirker deltagerne i en positiv retning i forhold til trivsel, sundhed og livskvalitet, siger Søren Andkjær fra Institut for idræt og biomekanik på SDU.”

Opdateres

Forskning om naturen og sundhed

SDU har lavet en rapportserie om, hvordan naturen bl.a. afhjælper stress, angst og depression og øger præstationen hos mennesker med kronisk fysiske sygdomme.

Også planter indeholder stoffer, som kan hjælpe kroppen i balance ved bl.a. at reducere inflammationer, styrke immunforsvaret m.m. De fleste er sandsynligvis vokset op med kamillethe som beroligende, aloe vera mod fx forbrændinger, perikon mod depression m.m. De gamle filosoffer anvendte planter mod sygdomme, og meget medicin udvikles på baggrund af viden om planters effekter på kroppen. EU uddelte via forskningsprogrammet ”MedPlant” midler til 13 PhD afhandlinger med henblik på, at forske i, hvordan planter kan afhjælpe diverse sygdomme.

Der er dermed masser af anerkendelse af planternes mulige gavnlige effekter.

Historisk og nutidig brug af cannabis og CBD

Cannabisplanten har historisk være en meget anvendt medicinplante (læs evt. bogen ”Medicinsk Cannabis” som gennemgår dette). Og listen over anvendelse er lang, bl.a. smerter, ufrivillige muskelsammentrækninger, opkast, eksem, sårbehandling m.m.

Planten blev som bekendt ulovliggjort grundet dens euforiserende effekt i 1950érne i DK. Men efter opdagelsen af det endocannabinoide system (ECS) i 1988 og plantens cannabinoider i start 90érne har man rettet større og større fokus på de enkelte cannabinoiders gavnlige effekter. Særligt efter, at man lokaliserede den euforiserende effekt til udelukkende at gælde for cannabinoiden THC.

I en WHO rapport fra 2017 beskriver forskere en række medicinske fordele ved brug af cannabinoiden CBD og beskriver samtidig CBD som sikkert og godt tolereret og ikke associeret med nogen negativ sundhedseffekt for befolkningen.

Den videnskabelig forklaring på CBDs påvirkning på kroppen findes i gennemgangen af ECS.

Det bliver stadig mere og mere udbredt at indtage CBD (den del af cannabisplanten uden euforiserende effekt). Mange indtager CBD som olie og der rapporteres løbende om mange gavnlige effekter, bl.a. mod smerter, angst, stress og uro. Også flere kæledyrsejere oplever, hvordan CBD kan hjælpe mod bl.a. smerter.

Der findes flere steder man kan købe produkter med CBD. Hos den nordjyske virksomhed “Natures-Help” findes både CBD produkter og flere naturekstrakter med andre plantedele end CBD.

Hvordan du kan optimere din naturlige sundhed

Sundhed kan være mange ting, og der er mange forskellige mening om, hvordan og på hvilke måder man holder sig sund. En måde som man kan optimere sin sundhed på er gennem naturen. Naturen er fri tilgængelig og kan bidrage med så meget godt for dig på flere områder. 

De forskellige årstiders mange fordele 

En måde at bruge naturen på er ved at nyde de forskellige årstider. I Danmark har vi fire årstider, der hver især byder på hver deres goder og fornøjeligheder. Det er derfor med at nyde alt, hvad hver en årstid byder på og sætte pris på det, som de forskellige årstider byder af muligheder.

I de køligere årstider er det blot at klæde sig på efter vejret, Det kan være skønt at bevæge sig ud i den friske luft og få lidt farve og vind i kinderne. Det er en tid, hvor det hurtigere bliver mørkt, og det kan derfor være en god idé at udnytte sine weekender til at få gavn af den skønne natur. Sæt pris på alle farverne og den friske luft i stedet for at blive deprimeret af mørket og kulden, som banker på.

I foråret og om sommeren kan man nyde godt af de mange smukke grønne farver, som springer ud i skove og på enge. Her er der mulighed for at bruge mange timer om dagen i naturen. Når solen kan varme i kinderne og giver lune aftener er det dejlig blot at være i naturen – i de køligere årstider kan det kræve, at man er mere aktiv og er i bevægelse for at holde varmen. 

Brug naturen til motion 

Rigtig mange danskere bruger mange penge på fitnessmedlemskaber og fritidsaktiviteter og de ser sig helt blinde på de mange muligheder som naturen byder lige uden for døren.

I tiden med Corona-virussen har mange måtte søge alternativer til træning og fået øjnene op for, at naturen kan tilbyde en masse muligheder. Du kan helt uden redskaber bruge din krop på mange forskellige måder i naturen. Ved bare at tage tøj på efter vejret kan du gå en lang tur og nyde naturen som du har omkring dig.

  • Måske har du skov eller vand i nærheden, ellers kan du køre efter det og prøve at rette din opmærksomhed på naturen og den måde, som den hver dag vil vise sig fra nye sider.
  • Man kan også snøre løbeskoene og tage på tur ud i det fri. Her vil omgivelserne suse hurtigere forbi, men man kan stadig mærke den friske luft og måske endda i endnu højere grad og ligeledes høre på fuglenes fløjten.
  • Derudover kan man bruge sten og trapper til træning. Lav armbøjninger eller lunges på trapper eller jumping squats eller andre fysisk krævende aktiviteter. Det er blot fantasien, der sætter grænser for, hvordan man kan bruge naturen, og på hvilke områder vores kroppe kan have gavn heraf. 

Brug naturen på alternative måder 

Mange har efterhånden indset alle de gode ting, som naturen har at byde på. Mange nyder hver sæson at gå i haven og få jord under neglene – noget som du også kan gøre ved en tur i skoven, hvis ikke du selv bor i hus. Du kan udforske skovbunden og få jord under neglene på denne måde. 

En moderne og nyere måde at bruge naturen på er gennem træ-terapi. Træ-terapi. skulle efter sigende være godt mod stress og kan hjælpe til, at man kan finde sin indre ro. Udbrændte og stressede personer kan få det bedre, hvis de bruger naturen. Dette gennem at få lov at se på lyse og venlige skovlandskaber. Det kan frigive lykkehormoner at bruge naturen og ved at være helt tæt med den – eksempelvis i form af træ-terapi, kan dette forstærkes. Internationale undersøgelser peger på, at man ved at se på lyse og venlige skovlandskaber kan være hurtigere til at falde til ro, have færre muskelspændinger og lavere puls samt blodtryk – det skal dog være grønne træer. Det kan derfor være godt at bruge naturen, når man er presset eller stresset. Eksempelvis i travle perioder på job eller i eksamensperioder for studerende. 

Du kan også have gavn af naturen gennem din kost. En måde er ved at spise en masse lækre grøntsager og krydderurter. Krydderurter kan pifte enhver ret op og tilføje ekstra smag til alle retter. Man kan dog også gå endnu længere og benytte sig ved de mange fordele ved de forskellige såkaldte superfoods. Der findes mange forhandlere af superfoods, Natures-Help tilbyder et stort udvalg af rene “superfoods” i god kvalitet.

Naturen har en lindrende effekt på vores kroppe og sind og kan altså bidrage til både bedre trivsel, sundhed og livskvalitet. Det er derfor en rigtig god idé at bruge naturen til at styrke din sundhed. Hvis ikke den ene løsning er den rette eller mest optimale for dig, er den anden måske.

Du kan starte med at sige til dig selv, at du hver dag skal bruge en halv time i naturen på den ene eller anden måde – på den måde kan du lære at sætte pris på de forskellige årstiders kvaliteter. 

Ovenstående er baseret på flg. kilder:

https://www.sdu.dk/da/om_sdu/institutter_centre/c_isc/publikationer/movements

”Medicinsk cannabis”, forlag Hovedland,

https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/CannabidiolCriticalReview.pdf, WHO rapport 2017

www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/forskning-naturen-opleves-lindrende-syge-og-ensomme

https://www.dr.dk/nyheder/indland/trae-terapi-er-godt-mod-stress

Opdateres

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *