Naturens påvirkning på sundheden Natures Health
CBD,  Hamp,  Helbred,  Kosttilskud

Hvad kan naturen gøre for vores sundhed?

”Naturen påvirker deltagerne i en positiv retning i forhold til trivsel, sundhed og livskvalitet, siger Søren Andkjær fra Institut for idræt og biomekanik på SDU.”

Opdateres

Forskning om naturen og sundhed

SDU har lavet en rapportserie om, hvordan naturen bl.a. afhjælper stress, angst og depression og øger præstationen hos mennesker med kronisk fysiske sygdomme. Også planter indeholder stoffer, som kan hjælpe kroppen i balance ved bl.a. at reducere inflammationer, styrke immunforsvaret m.m. De fleste er sandsynligvis vokset op med kamillethe som beroligende, aloe vera mod fx forbrændinger, perikon mod depression m.m. De gamle filosoffer anvendte planter mod sygdomme, og meget medicin udvikles på baggrund af viden om planters effekter på kroppen. EU uddelte via forskningsprogrammet ”MedPlant” midler til 13 PhD afhandlinger med henblik på, at forske i, hvordan planter kan afhjælpe diverse sygdomme.

Der er dermed masser af anerkendelse af planternes mulige gavnlige effekter.

Historisk og nutidig brug af cannabis og CBD

Cannabisplanten har historisk være en meget anvendt medicinplante (læs evt. bogen ”Medicinsk Cannabis” som gennemgår dette). Og listen over anvendelse er lang, bl.a. smerter, ufrivillige muskelsammentrækninger, opkast, eksem, sårbehandling m.m.

Planten blev som bekendt ulovliggjort grundet dens euforiserende effekt i 1950érne i DK. Men efter opdagelsen af det endocannabinoide system (ECS) i 1988 og plantens cannabinoider i start 90érne har man rettet større og større fokus på de enkelte cannabinoiders gavnlige effekter. Særligt efter, at man lokaliserede den euforiserende effekt til udelukkende at gælde for cannabinoiden THC.

I en WHO rapport fra 2017 beskriver forskere en række medicinske fordele ved brug af cannabinoiden CBD og beskriver samtidig CBD som sikkert og godt tolereret og ikke associeret med nogen negativ sundhedseffekt for befolkningen.

Den videnskabelig forklaring på CBDs påvirkning på kroppen findes i gennemgangen af ECS.

Det bliver stadig mere og mere udbredt at indtage CBD (den del af cannabisplanten uden euforiserende effekt). Mange indtager CBD som olie og der rapporteres løbende om mange gavnlige effekter, bl.a. mod smerter, angst, stress og uro. Også flere kæledyrsejere oplever, hvordan CBD kan hjælpe mod bl.a. smerter.

Der findes flere steder man kan købe produkter med CBD. Hos den nordjyske virksomhed “Natures-Help” findes både CBD produkter og flere naturekstrakter med andre plantedele end CBD.

Ovenstående er baseret på flg. kilder:

https://www.sdu.dk/da/om_sdu/institutter_centre/c_isc/publikationer/movements

”Medicinsk cannabis”, forlag Hovedland,

https://www.who.int/medicines/access/controlled-substances/CannabidiolCriticalReview.pdf, WHO rapport 2017

Opdateres

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *