endocannabinoide system natures-health
CBD

Det endocannabinoide-system

Er et naturligt signal system, som ikke kun findes i mennesker, men er til stede i alle hvirveldyr.

Det er vital for opretholdelse af menneskers sundhed. Tilbage i 1960´erne afdækkede den israelske forsker Dr. Raphael Mechuolam de kemiske strukturer af to af hovedkomponenter i cannabisplanten.

De aktive stoffer delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) og cannabidiol (CBD). Siden hen har man fundet over 80 aktive stoffer i planten, som går under fællesbetegnelsen cannabinoider, men forskningen har hovedsageligt centreret sig om THC og CBD.

I slutningen af 1980´erne fandt forskere de receptorer, som stofferne virker på hos mennesker. CB1-receptorerne blev lokaliseret primært i hjernen og andre dele af centralnervesystemet, og påvirkning af disse cannaboid-receptorer igangsætter den euforiserende effekt, som THC kan have.

CB2-receptorerne er primært til stede i andre dele af kroppen i celler, som er involveret i vores immunsystem. De endocannabinoide receptorer er bredt fordelt over hele kroppen; i hjernen, organerne, tarmsystemet, bindevæv, kirtler og immunceller.

I 1990´erne fandt forskere kroppens egne signalstoffer, de indre cannabinoider, som virker på cannabinoidreceptorerne. Kroppen danner altså selv cannabislignende stoffer, som binder til CB1- og CB2-receptorerne.

CB1- og CB2-receptorerne, de indre cannabinoider og stoffer, som nedbryder dem, udgør tilsammen menneskets endocannabinoide system. Det endocannabinoide-system er involveret i en lang række forskelligartede processer i kroppen.

Cannabinoider er involveret i appetit, blodtryk, blodgennemstrømning til hjernen, fordøjelse, kvalme, immunsystemet, inflammation, hukommelse, humør, bevægelse, smerte, reproduktion og stress.

Det endocannabinoide-system er et af de vigtigste fysiologiske systemer, der er involveret i etablering og opreholdelse af menneskers sundhed. Det endocannabinoide-system er endnu ikke fuldt afdækket. Forskning antyder, at endocannabinoidmangel, mangel på kroppens egne endocannabionider, kan være årsag til en række sygdomme relateret til immun- og nervesystemet. Phytocannabinoider, som fx CBD, kan fungere som kosttilskud i tilfælde af, at der er mangel på endocannabinoider.

Hos mennesker, der har et kronisk sygdomsforløb, bliver cannabisplanten i stigende grad brugt til selvmedicinering. Problemet er, at det illegale marked producerer cannabis med henblik på at fremme rusen og ikke på det behandlingsmæssige potentiale.

Meget tyder på, at cannabis på gadeplan er blevet højpotent med alt for store niveauer af THC. Det betyder, at det kan føre til overpåvirkning af det endocannabinoide-system og hermed hæmme det endocannabinoide-systems funktion og forværre en underliggende lidelse.

Cannabisplanten rummer et potentiale i behandlingen af både psykiske og fysiske lidelser. Man har for nylig opdaget, at det ikke-psykoaktive cannabidiol (CBD), kan forbedre funktionen af det endocannabinoide-system og øge egenproduktionen af cannabinoiden Anandamid (Det kemiske stof hjernen selv laver der kan aktivere CB1 og CB2 receptorerne).

Det er altså muligt, at vi kan bruge dele af cannabisplanten i vores bestræbelser på at regulere Det endocannabinoide-system.

For at sikre sig imod for høje niveauer af THC anbefales det at kontakte en anerkendt forhandler. Natures-Help.eu forhandler CBD produkter, som testes af uvildige laboratorier, som dokumenterer at THC niveauet er max 0,2% (den lovlige grænse i EU) samt CBD niveauet svarer til det angivne.

Opdagelsen af det endocannabinoide-systems funktion i mennesker synes at understøtte den omfattende anekdotiske evidens, som findes vedrørende cannabis’ lindrende effekter på et væld af lidelser.

Se en visuel gennemgang af ECS (Endocannabinoide System):

Opdateret